SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

• 400 g Spaghetti Gragnano
• 20-25 pomidorów Pachino (5-6 na osobę), pokrojonych na ćwiartki
• 320 g sosu pomidorowego
• 8 g startej skórki z cytryny
• Olej wg potrzeb
• Sól wg potrzeb
• Strąki chili wg potrzeb

SPAGHETTI GRAGNANO ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI, STRĄKAMI CHILI I CYTRYNĄ

Przygotowanie:

1. Zagotować w garnku wystarczającą ilość osolonej wody. Dodać spaghetti i gotować przez ok. 8 minut.

2. W międzyczasie przygotować sos w następujący sposób:

Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i podsmażyć pomidory. Dodać sól i strąki chili, następnie dodać sos pomidorowy. Gotować przez 4-5 minut w wysokiej temperaturze, dodać odrobinę wody z gotowania spaghetti. Po 8 minutach odlać spaghetti i przełożyć na patelnię razem z wcześniej przygotowanym sosem. Dodać nieco wody z gotowania i obracać na niej. Zagotować przez 2 minuty. Dodać odrobinę oleju z oliwek z pierwszego tłoczenia i startą skórkę z cytryny. Podawać.