Dla 4 osób:

• 2 dojrzałe brzoskwinie
• 4 łyżeczki marcepana
• 4 łyżki serka mascarpone
• 80 g ciasteczek amaretti
• 2 łyżeczki likieru amaretto (w wersji dla dzieci nie dodawać)

Grillowane brzoskwinie z mascarpone i amaretti

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki brzoskwini ułożyć przekrojoną powierzchnią do góry na posmarowanej masłem folii aluminiowej (lub tacce do grilla).

2. Marcepan rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem mascarpone. Ułożyć na brzoskwiniach.

3. Ciasteczka amaretti rozkruszyć na grube kawałki, posypać nimi owoce i lekko docisnąć. Skropić amaretto.

4. Piec na grillu w średniej temperaturze pod przykrywką przez ok. 10 minut, aż amaretti zbrązowieją – często sprawdzać, bo w zależności od temperatury grilla czas pieczenia może się znacznie różnić!

5. Udekorować gałązką mięty i skropić powstałym syropem. Dla jeszcze lepszego efektu: podawać z lodami waniliowymi. Danie to można również przyrządzić z nektarynek.