Dla 4 osób:

• 400 g sera feta lub innego sera owczego w zalewie w plasterkach
• 1 strąk czerwonej papryki
• 1 strąk żółtej papryki
• 1 mała cukinia
• 1 lub 2 strąki papryki pepperoni
• po 1 łyżeczce świeżego tymianku, rozmarynu, oregano
• świeżo mielony pieprz
• 1 szczypta soli (ser jest słony)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• według upodobania: kilka oliwek kalamata

Grillowane warzywa z fetą na tackach do grilla

Przygotowanie:

1. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, papryczkę pepperoni w cienkie krążki, z papryki usunąć pestki i pokroić ją na kawałki. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek, ziołami, pieprzem i solą.

2. Ser pokroić na kawałki, rozmieścić na 4 tackach i wymieszać z warzywami.

3. Za pomocą uchwytów postawić tacki na ruszcie rozgrzanego grilla, odczepić uchwyty. Zamknąć pokrywę grilla. Piec ok. 10 minut i od czasu do czasu sprawdzać – w zależności od grilla czas pieczenia może się różnić.

4. Zdjąć tacki za pomocą uchwytów i podawać. Do potrawy pasuje grillowany chleb pita.