Dla 4 osób:

• 4 duże kiełbasy lub 8 mniejszych kiełbasek od rzeźnika
• 100 ml śmietanki
• 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach i ostudzone
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz
• musztarda ziołowa (ze sklepu lub własnej roboty: z ulubionymi posiekanymi świeżymi ziołami (estragon, pietruszka, szczypiorek, trybula)

Kiełbasa z grilla z grillowanymi plasterkami ziemniaków

Przygotowanie:

1. Kiełbaski marynować ½ godziny w śmietance, co jakiś czas je odwracając. (Nie jest to konieczne, ale dzięki temu skórka będzie ładniejsza.)

2. Ziemniaki pokroić na plasterki o grubości około ½ cm i posmarować olejem przy użyciu pędzla.

3. Wyjąć kiełbaski ze śmietanki, osuszyć i piec na rozgrzanym grillu około 5 minut z każdej strony w zależności od grubości, co jakiś czas odwracając, po ok. 5 minutach odsunąć węgiel na bok i dopiec kiełbaski po chłodniejszej stronie z dala od ognia. Plasterki ziemniaków piec nad żarem przez około 2-3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia, następnie doprawić solą i pieprzem.

4. Podawać z musztardą ziołową.

Danie to może być świetną przekąską jedzoną bez używania sztućców.