Przepis na 8 babeczek:

Kruszonka

• 150 g mąki
• 75 g cukru
• 75 g zimnego masła

Babeczki

• 250 g rabarbaru
• 2 jajka
• 75 g cukru
• 200 ml mleka
• 100 ml oleju słonecznikowego
• 1 szczypta drobnej soli Kalahari
• Miąższ z aski wanilii de Tahiti
• 250 g mąki
• 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
• Cukier puder do oprószenia

BABECZKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ

Przygotowanie:

1. Zagnieść mąkę z cukrem i masłem na kruszonkę.

2. Obrać rabarbar i pokroić na małe kawałki. Wymieszać w dużej misce jajka z cukrem, mleko, olej, sól Kalahari i miąższ z wanilii. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, nabrać luźno na dużą łyżkę i przełożyć ciasto do papierowych foremek do babeczek. Na cieście poukładać najpierw kawałki rabarbaru, następnie posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut, aż upieką się na złoto-brązowy kolor.

3. Oprószyć upieczone babeczki cukrem pudrem.

Clever Baking talerz na ciasto
Clever Baking talerz na ciasto
Clever Baking talerz na ciasto
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania