Składniki:

• 300 g miękkiego masła
• 340 g drobnego cukru
• 1 opak. cukru waniliowego Bourbon
• 1 szczypta soli
• 5 jajek (rozmiar M)
• 350 g mąki (typ 405)
• 20 g proszku do pieczenia
• 60 g kakao
• 90 ml mleka
• 1 łyżka rumu
• 200 g kuwertury deserowej
• 200 g śmietanki

Babka czekoladowa

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna/dolna).

2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kremową masę.

3. Kolejno wbijać jajka i ucierać.

4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać.

5. Dodawać na zmianę mąkę, mleko oraz rum i ucierać.

6. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy do babki i piec 60 minut na środkowym poziomie w piekarniku. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona.

7. Ciasto studzić w formie przez około 20 minut, następnie wyjąć na kratkę i ostudzić.

8. Polewa: Kuwerturę posiekać.

9. Podgrzać śmietankę. Na chwilę zanim śmietanka zacznie wrzeć, zalać nią posiekaną kuwerturę.

10. Odczekać 1 minutę i dokładnie wymieszać. Odstawić polewę na 1-2 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej.

11. Ostudzone ciasto polać lub posmarować polewą.

12. Dowolnie udekorować owocami, na przykład świeżymi malinami.

Clever Cooking Okrągła miseczka indywidualna 8cm
Clever Cooking Okrągła miseczka indywidualna 8cm
Clever Cooking Okrągła miseczka indywidualna 8cm
Clever Baking duża patera na nóżce
Clever Baking duża patera na nóżce
Clever Baking duża patera na nóżce
Clever Baking zestaw do pieczenia babki 2-częściowy
Clever Baking zestaw do pieczenia babki 2-częściowy
Clever Baking zestaw do pieczenia babki 2-częściowy