Składniki:

• 200 g masła
• 250 g cukru
• starta skórka z jednej biopomarańczy
• szczypta soli
• 5 jajka
• paczka proszku do pieczenia
• 380 g mąki pszennej, typ 405
• 150 g płatków migdałowych
• 130 ml mleka
• 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego

Na krem:
• 150 g crème fraîche
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Do dekoracji:
• skórka z jednej biopomarańczy
• 4-5 jadalnych kwiatów
• cukier puder

Babka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 190°C w trybie góra-dół (termoobieg: 170°C). Formę dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem pomarańczowym i solą mikserem ręcznym (końcówkami do ubijania) na kremową masę, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jajka i każde ucierać około 1/2 minuty. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając, dodawać na zmianę z płatkami migdałów, mlekiem i sokiem pomarańczowym.

3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić powierzchnię i piec 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone!

4. Ciasto wyjąć z piekarnika studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę i ostudzić.

5. Crème fraîche utrzeć w misce z cukrem waniliowym na gładką masę. Napełnić worek do wyciskania i wycisnąć małe różyczki. Udekorować skórką pomarańczową i jadalnymi kwiatkami. Posypać cukrem pudrem.

French Garden Green Line talerz płaski
French Garden Green Line talerz płaski
French Garden Green Line talerz płaski
French Garden Fleurence dzbanek do kawy
French Garden Fleurence dzbanek do kawy
French Garden Fleurence dzbanek do kawy
French Garden Fleurence filiżanka do kawy
French Garden Fleurence filiżanka do kawy
French Garden Fleurence filiżanka do kawy