Składniki:

• 200 g masła
• 250 g cukru
• starta skórka z jednej biopomarańczy
• szczypta soli
• 5 jajka
• paczka proszku do pieczenia
• 380 g mąki pszennej, typ 405
• 150 g płatków migdałowych
• 130 ml mleka
• 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego

Na krem:
• 150 g crème fraîche
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Do dekoracji:
• skórka z jednej biopomarańczy
• 4-5 jadalnych kwiatów
• cukier puder

Babka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 190°C w trybie góra-dół (termoobieg: 170°C). Formę dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem pomarańczowym i solą mikserem ręcznym (końcówkami do ubijania) na kremową masę, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jajka i każde ucierać około 1/2 minuty. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając, dodawać na zmianę z płatkami migdałów, mlekiem i sokiem pomarańczowym.

3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić powierzchnię i piec 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone!

4. Ciasto wyjąć z piekarnika studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę i ostudzić.

5. Crème fraîche utrzeć w misce z cukrem waniliowym na gładką masę. Napełnić worek do wyciskania i wycisnąć małe różyczki. Udekorować skórką pomarańczową i jadalnymi kwiatkami. Posypać cukrem pudrem.