Składnikina

• 60 g płatków owsianych
• 20 g amarantusa ekspandowanego
• 40 g suszonej żurawiny i niesłodzonego berberysu
• 80 g mieszanki orzechów i ziaren (np. orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, sezam)
• 60 g masła orzechowego
• 40 g masła
• 60 g cukru trzcinowego
• 20 g miodu
• 2 łyżki wody
• szczypta soli

BATONIKI MUSLI Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

Przygotowanie:

1. Orzechy i suszone owoce drobno posiekać.

2. Ugotować w garnku syrop z cukru, miodu i wody i zdjąć z kuchenki. Dodać masło orzechowe oraz zwykłe masło i rozpuścić. Dodać mieszankę musli i wymieszać.

3. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez ok. 12-15 minut. Mieszanka musli powinna po upieczeniu mieć kolor złotożółty lub karmelowy.

4. Wyjąć z piekarnika, przykryć papierem do pieczenia i jeszcze raz mocno docisnąć drewnianą deską. Po ostudzeniu masę można pokroić ostrym nożem na batoniki.