Składniki

• 50 ml syropu z herbaty Darjeeling z różą (przepis poniżej)
• 120 ml wina Crémant d'Alsace Rose

Syrop z herbaty Darjeeling z różą:

• 4 łyżeczki herbaty Darjeeling z różą Sacred Emily
• 250 ml wody
• 225 g cukru

BELLINI Z HERBATĄ DARJEELING Z RÓŻĄ

Przygotowanie:

1. Wodę podgrzać w garnku do około 80°C. Zdjąć garnek z płyty kuchennej, dodać herbatę i parzyć przez 5 minut do uzyskania mocnego naparu. Płyn przelać przez sitko, aby oddzielić listki herbaty. Do naparu dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Syrop można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc.

2. Syrop z herbaty Darjeeling z różą:

Wodę podgrzać w garnku do około 80°C. Zdjąć garnek z płyty kuchennej, dodać herbatę i parzyć przez 5 minut do uzyskania mocnego naparu. Płyn przelać przez sitko, aby oddzielić listki herbaty. Do naparu dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Syrop można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc.