Składniki

• 8 białek (jajka wielkości M)
• 200 g drobnego cukru
• 200 g cukru pudru
• różowy lub czerwony barwnik spożywczy w formie pasty
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• szczypta proszku do pieczenia

Bezowe serca

Przygotowanie:

1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić w misce z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać cukier. Dodać barwnik spożywczy. Białka ubijać do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

2. Cukier puder wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i przesiać przez sitko do piany z białek, a następnie stopniowo wymieszać szpachelką do ciasta.

3. Aby nadać bezom pożądany kształt serca, masą napełnić worek do wyciskania z okrągłą końcówką. Rozpocząć na środku obu połówek serca. Najpierw wykonać lewą połówkę. Następnie ponownie zacząć od góry i wykonać prawą połówkę serca. Na koniec serce wypełnić masą, kończąc na środku.

4. Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100°C (z termoobiegiem) przez około pół godziny – w zależności od wielkości. Za pomocą drewnianej łyżki uchylić drzwi piekarnika, aby uszła z niego wilgoć. Bezy są gotowe, kiedy stwardnieją. Należy je ostudzić.