Składniki na ok. 25 sztuk:

• po 1-2 duże marchewki i podłużne cukinie
• 4 łyżki oliwy truflowej
• 6 łyżek jasnego octu balsamicznego
• sól • pieprz • 120 ml tłustej kwaśnej śmietany
• 1 opakowanie blinów (np. firmy Labeyrie)
• 1 trufla (ok. 15 g) • 50 g kawioru z pstrąga

BLINY Z MAKARONEM CUKINIOWO-MARCHEWKOWYM Z TRUFLAMI

Zubereitung:

1. Marchew i cukinię umyć i oczyścić. Marchew obrać i razem z cukinią pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub szatkownicą) na cienkie plasterki, a następnie nożem na drobne paseczki. „Makaron” warzywny wymieszać z oliwą truflową i octem, doprawić solą i pieprzem i marynować przez 10 minut.

2. W międzyczasie śmietanę doprawić solą i pieprzem. Bliny podgrzać według przepisu na opakowaniu. Makaron warzywny zwijać małym widelcem w gniazda i układać na blinach. Na „makaronie” kłaść po łyżeczce śmietany, ozdobić plasterkami trufli i odrobiną kawioru.

Jedna sztuka to ok. 65 kcal, 5 g tłuszczu, 3 g węglowodanów, 2 g białka.

Czas przygotowania: ok. 25 min.