Składniki (1 porcja)

• 1 dojrzały banan (podzielony na pół)
• 60 g płatków owsianych
• 2 łyżki orzechów włoskich
• 200 ml mleka
• 75 ml wody
• 1 szczypta soli
• 1½ łyżki syropu klonowego
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
• rodzynki do przyozdobienia
• miód do polania

Przybory:
mała patelnia, drewniana łyżka, mały garnek, deska do krojenia, nóż

Bowl: owsianka z bananami

Przygotowanie:

Stopień trudności: łatwe
Czas: 20 min Czas przygotowania
Wartości odżywcze jednej porcji: ok. 503 kalorie / białko 14 g / węglowodany 63 g / tłuszcz 21 g


1. Orzechy włoskie uprażyć. Odstawić na bok. Połowę banana włożyć do małego garnka i rozdrobnić z grubsza drewnianą łyżką.


2. Połączyć mleko, wodę, szczyptę soli, syrop klonowy, cynamon i gałkę muszkatołową i zagotować na średnim ogniu.


3. Dodać płatki owsiane, wymieszać i gotować przez ok. 1–2 min, ciągle mieszając.


4. Owsiankę zdjąć z kuchenki, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przełożyć do miski.


5. Resztę banana pokroić w plasterki i przyozdobić nimi owsiankę, dodając prażone orzechy włoskie i rodzynki. Wedle uznania skropić miodem.