Składniki (1 porcja)

• 300 g quinoa (ugotowana)
• 1 ząbek czosnku
• ½ awokado
• 20 g szpinaku baby
• 100 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej i opłukanej)
• 2 gałązki kolendry
• 2 łyżki wody
• 1 jajko
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek do podsmażenia
• kolendra do przyozdobienia
• sos chili


Przybory:
deska do krojenia, nóż, mały garnek z pokrywką, drewniana łyżka, patelnia, łopatka do patelni

Bowl: quinoa po meksykańsku

Przygotowanie:

Stopień trudności: łatwe
Czas: 20 min Czas przygotowania
Wartości odżywcze jednej porcji: ok. 711 kalorii / białko 23 g / węglowodany 62 g / tłuszcz 40 g


1. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Awokado pokroić na plasterki, szpinak porwać na kawałki. W garnku zagotować wodę z fasolą, czosnkiem i kolendrą. Doprawić szczyptą soli. Następnie gotować ok. 5 min na małym ogniu.

2. Ugotowaną komosę ryżową (quinoa), porwany szpinak i szczyptę soli dodać do fasoli. Wszystko wymieszać i dalej gotować na małym ogniu przez ok. 2 min.

3. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę i usmażyć jajko. Jajko sadzone doprawić solą i pieprzem.

4. Wyjąć czosnek i gałązki kolendry, mieszankę z quinoa przełożyć do miski. Na wierzchu położyć plasterki awokado, jajko sadzone i ewentualnie listki kolendry. Można podawać z sosem chili!

Artesano Original miska
Artesano Original miska
Artesano Original miska
Notting Hill Komplet sztućców 30 szt. 42x27x5cm
Notting Hill Komplet sztućców  30 szt. 42x27x5cm
Notting Hill Komplet sztućców 30 szt. 42x27x5cm
Textil Uni TREND Napkin weiss29S2 40x40cm
Textil Uni TREND Napkin weiss29S2 40x40cm
Textil Uni TREND Napkin weiss29S2 40x40cm