Składniki

• 40 g papryki (czerwonej)
• 40 g papryki (żółtej)
• 0,25 łyżeczki papryki mielonej
• 0,25 łyżeczki kuminu
• 0,125 łyżeczki pieprzu cayenne
• 0,5 ząbka czosnku
• 0,25 cebuli
• 250 g pomidorów (z puszki, krojonych)
• 1 jajko
• 20 g sera feta
• kolendra do przyozdobienia
• pietruszka do przyozdobienia
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek do podsmażenia


Przybory:

deska do krojenia, nóż, duża patelnia, drewniana łyżka, kuchenka mikrofalowa

Bowl: shakshuka

Przygotowanie:

Stopień trudności: łatwe
Czas: 15 min Czas przygotowania
Wartości odżywcze jednej porcji: ok. 483 kalorie / białko 26 g / węglowodany 43 g / tłuszcz 23 g



1. Cebulę i paprykę pokroić na cienkie paski. Czosnek drobno posiekać i grubo pokroić zioła. Na dużą patelnię wlać trochę oliwy z oliwek i na średnim ogniu podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek (ok. 5 min).


2. Dodać krojone pomidory, mieloną paprykę, kumin oraz pieprz cayenne i gotować przez kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Przełożyć do miski i na środku zrobić małe zagłębienie. Wbić tam jajko i posypać serem feta. Następnie wstawić na ok. 3–5 min (600 W) – lub do czasu, aż jajko będzie ugotowane – do kuchenki mikrofalowej. Podawać danie przyozdobione świeżą kolendrą i pietruszką. Smacznego!

Urban Nature miska do zupy
Urban Nature miska do zupy
Urban Nature miska do zupy
Boston Pucharek
Boston Pucharek
Boston Pucharek
Ella sztućce satynowane komplet 30 el.
Ella sztućce satynowane komplet 30 el.
Ella sztućce satynowane komplet 30 el.