Składniki (1 porcja)

• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 czerwona pomarańcza (podzielona na pół)
• 2 łyżki pistacji
• 30 g radicchio
• 1 łyżka octu winnego z białego wina
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 130 g ugotowanej kaszy perłowej lub orkiszu
• 2 łyżeczki ricotty
• woda do gotowania
• sól i pieprz do smaku


Przybory:
mała patelnia, deska do krojenia, drewniana łyżka, chochla, średni garnek, mała miska, nóż

Bowl: włoska energia

Przygotowanie:

Stopień trudności: łatwe
Czas: 20 min Czas przygotowania
Wartości odżywcze jednej porcji: ok. 203 kalorie / białko 6 g / węglowodany 23 g / tłuszcz 10 g



1. Połówkę pomarańczy wyfiletować i odstawić na bok. Z drugiej połówki wycisnąć sok. Dokładnie wymieszać miód, oliwę i sok z pomarańczy. Odstawić na bok. Na małej patelni podprażyć pistacje, żeby rozwinęły swój aromat. Grubo posiekać. Radicchio (czerwoną cykorię) pokroić na małe kęsy.


2. W średnim garnku zagotować trochę wody. Dodać sól i ocet winny. Drewnianą łyżką wytworzyć w wodzie wir. W środek wiru powoli wbić jajko. Gotować ok. 3 min, aż białko będzie zwarte.


3. Gotowaną kaszę perłową i radicchio włożyć do miski. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy, prażone pistacje, ricottę i jajko w koszulce. Skropić sosem vinaigrette. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

New Cottage Basic talerz głęboki
New Cottage Basic talerz głęboki
New Cottage Basic talerz głęboki
New Cottage Special Serve Salad głęboka miska 21x18 cm
New Cottage Special Serve Salad głęboka miska 21x18 cm
New Cottage Special Serve Salad głęboka miska 21x18 cm
Udine komplet sztućców 30 el.
Udine komplet sztućców 30 el.
Udine komplet sztućców 30 el.