Składniki:
• 30 g masła plus odrobinę do natłuszczenia filiżanki
• 55 g cukru
• szczypta soli
• 1 jajko (M)
• 3 łyżki stołowe mleka
• 60 g mąki (typ 405)
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki stołowe kakao
• ½ łyżeczki przyprawy do piernika
Bożonarodzeniowe babeczki z filiżanki
Na: 1 filiżankę (o pojemności 330 ml)
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 2 min 30 sek.
Przygotowanie:
1. Masło, cukier i sól ubić trzepaczką, aż masa będzie biała. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
2. Lekko natłuścić filiżankę i włożyć do niej ciasto. Kuchenkę mikrofalową ustawić na 950 W i piec ciasto 2 min 30 sek. Ciasto lekko ostudzić i wyjadać łyżeczką z filiżanki.
Nasza rada: Jeśli nie używasz kuchenki mikrofalowej, możesz piec ciasto 25-30 min na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180°C (grzałka górna i dolna).