Składniki

Na 4 porcje

• 400 g bardzo świeżego fileta z łososia
• ½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki
• 1 strąk czerwonej papryki chili, drobno pokrojony
• 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
• sok z 2 limonek
• 2 dojrzałe awokado
• 10 g grubo posiekanych listków kolendry
• szczypta soli

Na dressing:
• 2½ łyżki oliwy z oliwek extra vergine
• 2½ łyżki soku grejpfrutowego
• szczypta cukru
• odrobinę wódki Agnostura

CEVICHE Z ŁOSOSIA Z AWOKADO I GRANATEM

Przygotowanie:

Łososia położyć na desce w dół stroną, na której była skóra, i pokroić bardzo ostrym nożem na cienkie paski. Rybę, cebulę, chili i czosnek przełożyć do płaskiej miski. Rybę polać sokiem z limonki doprawionym szczyptą soli i odwrócić na drugą stronę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut (po 15 minutach rybę odwrócić). Awokado przekroić na pół i wyjąć pestki, obrać ze skórki, pokroić w paski i skropić sokiem grejpfrutowym wyciśniętym do miski. Sok grejpfrutowy zapobiega ciemnieniu awokado tak samo jak sok z limonki lub cytryny. Kiedy ryba w marynacie z soku z limonki przestanie być szklista, odlać płyn. Wymieszać trzepaczką składniki na dressing. Rybę ułożyć na półmisku z awokado, kolendrą, cebulą i chili. Za pomocą łyżki polać danie dressingiem.

NewWave miseczka indywidualna
NewWave miseczka indywidualna
NewWave miseczka indywidualna
NewWave półmisek
NewWave półmisek
NewWave półmisek
NewWave komplet sztućców 30 el.
NewWave komplet sztućców 30 el.
NewWave komplet sztućców 30 el.