Składniki

Na 4 porcje

• 400 g bardzo świeżego fileta z łososia
• ½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki
• 1 strąk czerwonej papryki chili, drobno pokrojony
• 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
• sok z 2 limonek
• 2 dojrzałe awokado
• 10 g grubo posiekanych listków kolendry
• szczypta soli

Na dressing:
• 2½ łyżki oliwy z oliwek extra vergine
• 2½ łyżki soku grejpfrutowego
• szczypta cukru
• odrobinę wódki Agnostura

CEVICHE Z ŁOSOSIA Z AWOKADO I GRANATEM

Przygotowanie:

Łososia położyć na desce w dół stroną, na której była skóra, i pokroić bardzo ostrym nożem na cienkie paski. Rybę, cebulę, chili i czosnek przełożyć do płaskiej miski. Rybę polać sokiem z limonki doprawionym szczyptą soli i odwrócić na drugą stronę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut (po 15 minutach rybę odwrócić). Awokado przekroić na pół i wyjąć pestki, obrać ze skórki, pokroić w paski i skropić sokiem grejpfrutowym wyciśniętym do miski. Sok grejpfrutowy zapobiega ciemnieniu awokado tak samo jak sok z limonki lub cytryny. Kiedy ryba w marynacie z soku z limonki przestanie być szklista, odlać płyn. Wymieszać trzepaczką składniki na dressing. Rybę ułożyć na półmisku z awokado, kolendrą, cebulą i chili. Za pomocą łyżki polać danie dressingiem.