Składniki

Na 1 bochenek chleba

• 300 g mąki żytniej (typ 1150)
• 400 g mąki pszennej (typ 405)
• 2 łyżki cukru
• sól
• 1 opakowanie suszonych drożdży
• 1 opakowanie zaczynu (15 g)
• 1 duża cebula
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g suszonej żurawiny
• trochę rozdrobnionych ziaren żyta do obtoczenia

CHLEB CEBULOWO-ORZECHOWO-ŻURAWINOWY

Przygotowanie:

1. Obydwa rodzaje mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli, suszone drożdże i zaczyn wymieszać w misce. Dodać 450–500 ml letniej wody i zagniatać przez ok. 7 minut na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i na ok. 45 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę. Posypać 1 płaską łyżką cukru i mieszając, skarmelizować na złotobrązowy kolor. Wyjąć, krótko studzić.

3. Orzechy włoskie grubo posiekać. Cebulę, orzechy i żurawinę zagnieść razem z ciastem. Uformować okrągły bochenek chleba. Bochenek obtoczyć w rozdrobnionych ziarnach żyta. Blachę do pieczenia posmarować wodą. Wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać odrobiną wody. Położyć na niej chleb. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

4. Rozgrzać piekarnik (piekarnik elektryczny: 250°C / z termoobiegiem: 225°C / piekarnik gazowy: zob. wskazówki producenta). Chleb ponacinać ostrym nożem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia (piekarnik elektryczny: 200°C / z termoobiegiem: 175°C / piekarnik gazowy: zob. wskazówki producenta) i piec przez kolejne 15-20 minut. Chleb ostudzić.

Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original miska
Artesano Original miska
Artesano Original miska
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów