Składniki

Na 1 bochenek chleba

• 300 g mąki żytniej (typ 1150)
• 400 g mąki pszennej (typ 405)
• 2 łyżki cukru
• sól
• 1 opakowanie suszonych drożdży
• 1 opakowanie zaczynu (15 g)
• 1 duża cebula
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g suszonej żurawiny
• trochę rozdrobnionych ziaren żyta do obtoczenia

CHLEB CEBULOWO-ORZECHOWO-ŻURAWINOWY

Przygotowanie:

1. Obydwa rodzaje mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli, suszone drożdże i zaczyn wymieszać w misce. Dodać 450–500 ml letniej wody i zagniatać przez ok. 7 minut na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i na ok. 45 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę. Posypać 1 płaską łyżką cukru i mieszając, skarmelizować na złotobrązowy kolor. Wyjąć, krótko studzić.

3. Orzechy włoskie grubo posiekać. Cebulę, orzechy i żurawinę zagnieść razem z ciastem. Uformować okrągły bochenek chleba. Bochenek obtoczyć w rozdrobnionych ziarnach żyta. Blachę do pieczenia posmarować wodą. Wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać odrobiną wody. Położyć na niej chleb. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

4. Rozgrzać piekarnik (piekarnik elektryczny: 250°C / z termoobiegiem: 225°C / piekarnik gazowy: zob. wskazówki producenta). Chleb ponacinać ostrym nożem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia (piekarnik elektryczny: 200°C / z termoobiegiem: 175°C / piekarnik gazowy: zob. wskazówki producenta) i piec przez kolejne 15-20 minut. Chleb ostudzić.

Artesano miska
Artesano miska
Artesano miska
Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów