Składniki

• mąka: tyle, ile będzie potrzebne
• ½ kostki świeżych drożdży
• ok. 150 ml wody
• 2 łyżeczki oleju i dodatkowo odrobinę oleju do posmarowania chleba

Chleb Rocio

Przygotowanie:

1. Pół kostki świeżych drożdży rozkruszyć do dużej miski i wlać filiżankę letniej wody (około 150 ml).

2. Dodać dwie łyżki oliwy z oliwek. Można dodać sól. Na Majorce do ciasta na pa am oli nie dodaje się soli.

3. Stopniowo zagniatać mąką pszenną z drożdżami, aż z ciasta można będzie uformować kulę.

4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Latem ciasto przykryte suchą ściereczką można postawić na słońcu, a zimą przed kominkiem. Ciasto wówczas pięknie urośnie.

5. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść i uformować piękną, równomierną kulę i położyć ją na natłuszczonej blasze do pieczenia. Do natłuszczenia blachy użyć oliwy z oliwek, a nie masła.

6. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, należy je posypać mąką. Na wierzchu można wyciąć nożem wzory lub zostawić ciasto nienaruszone, aby podczas pieczenia powstała piękna, gładka skórka.

7. Chleb piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Wskazówka od friends: Warto spróbować ciasta z orzechami, suszonymi pomidorami lub kawałkami oliwek. Jest pyszne!