Składniki:

Na 4 porcje

• 2 korzenie kopru włoskiego (fenkułu)
• 2 małe sałaty rzymskie
• 1 różowy grejpfrut
• 20 marynowanych filetów z sardynek
Dressing:
• 240 g jogurtu greckiego
• 20 g posiekanej natki pietruszki
• 60 ml oleju z awokado lub rzepakowego
• 60 ml świeżego soku z cytryny
• 1 zmiażdżony ząbek czosnku
• sól morska drobnoziarnista
• świeżo mielony czarny pieprz
 

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z SARDYNKAMI I KAPARAMI

Przygotowanie:

1. Koper włoski pokroić na cienkie plasterki, a sałatę na kawałki. Wyfiletować grejpfruta – w tym celu zrobić nożem nacięcia między skórkami i wyjąć miąższ. Koper włoski, sałatę rzymską, fileciki z grejpfruta oraz sardynki włożyć do salaterki i skropić dressingiem.

2. Dressing:

Składniki wymieszać w misce i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.