Składniki

Czas przygotowania: ok. 25 minut
• 1 dojrzałe mango
• 3 szalotki
• 1 chili
• 1 dymka
• 2 łyżki brązowego cukru
• 100 ml soku ananasowego
• sok z połowy limonki
• 1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
• 1 łyżeczka curry
• 2 łyżki octu winnego z białego wina

Chutney z mango

Przygotowanie:

1. Mango obrać i miąższ pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać i również pokroić. Chili rozciąć, usunąć białe skórki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę pokroić w cienkie krążki.

2. W garnku lekko skarmelizować cukier i podlać sokiem ananasowym i z limonki. Dodać mango, szalotki, chili, imbir, curry oraz ocet z białego wina i gotować przez ok. 15 minut. Dodać krążki dymki i schłodzić.