Składniki

NA OK. 25 SZTUK:

• 100 g kuwertury pełnomlecznej
• 150 g masła
• 250 g brązowego cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli
• 2 jajka (wielkość M)
• 2 łyżki śmietanki do ubijania
• 450 g mąki (typ 405)
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 75 g grubo siekanych orzechów laskowych
• 100 g mielonych migdałów

CIASTECZKA CZEKOLAOWO-ORZECHOWO-MIGDAŁOWE

Przygotowanie:

1. Czekoladę pokroić w średnią kostkę.

2. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól ubić na kremową białą masę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania. Jajka i śmietankę ubić trzepaczką, dodać do masy i wymieszać. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodać do masy i wymieszać mikserem ręcznym z końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać czekoladę, orzechy laskowe, migdały i wymieszać.

3. Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać dwiema łyżkami duże porcje ciasta. Blachy z ciastkami piec jedną po drugiej w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175°C / z termoobiegiem: 150°C / piekarnik gazowy: poziom 2) przez ok. 18-20 minut.

4. Wyjąć z piekarnika, postawić na kratce i ostudzić.

Manufacture Rock talerz uniwersalny Coupe, 25 cm
Manufacture Rock talerz uniwersalny Coupe, 25 cm
Manufacture Rock talerz uniwersalny Coupe, 25 cm
Retro Accessories pojemnik No.1 155 mm
Retro Accessories pojemnik No.1 155 mm
Retro Accessories pojemnik No.1 155 mm
Clever Baking stemple do ciastek z wykrawaczem
Clever Baking stemple do ciastek z wykrawaczem
Clever Baking stemple do ciastek z wykrawaczem