Składniki

• 300 g cukru
• 200 g masła
• 0,15 l śmietanki
• 0,15 l ciemnego syropu
• 1 łyżka mielonego imbiru
• 1 łyżka mielonego cynamonu
• ½ łyżki mielonych goździków
• ½ łyżki mielonego kardamonu
• 1 łyżka sody oczyszczonej, ewentualnie proszku do pieczenia
• 1 kg mąki

Ciasteczka imbirowe

Przygotowanie:

1. Masło z cukrem lekko podgrzać w garnku i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz syrop i wymieszać wszystko mikserem.

2. Ubić śmietanę na półtsztywno i wlać do miski do mieszania. Proszek do pieczenia wymieszać z połową mąki i wsypać do masy. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę.

3. Ciasto dokładnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, a następnie owinąć w folię spożywczą lub włożyć do miski i przykryć. Wstawić do lodówki na jeden dzień.

4. Następnego dnia wyjąć ciasto porcjami i bardzo cienko rozwałkować. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać je na natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piec przez ok. 5 minut do uzyskania ładnego brązowego koloru.

5. Dobrze ostudzić. Ciasteczka imbirowe silnie reagują na wilgoć, dlatego należy je trzymać w chłodnym i suchym miejscu.

Winter Bakery Delight Miska w kształcie gwiazdy, mała, piernik 13cm
Winter Bakery Delight Miska w kształcie gwiazdy, mała, piernik 13cm
Winter Bakery Delight Miska w kształcie gwiazdy, mała, piernik 13cm
Winter Bakery Delight miseczka na nóżce gwiazda
Winter Bakery Delight miseczka na nóżce gwiazda
Winter Bakery Delight miseczka na nóżce gwiazda
Winter Bakery Delight etażerka ostrokrzew
Winter Bakery Delight etażerka ostrokrzew
Winter Bakery Delight etażerka ostrokrzew

< Wróć do przeglądu