Składniki:
• 150 g zimnego masła
• 175 g mąki (typ 405) plus odrobinę do posypania stolnicy
• 175 g cukru pudru
• szczypta soli
• 100 g mielonych migdałów
• 1 jajko (M)
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• cukier puder, marmolada
Ciasteczka z marmoladą
Na: 24 sztuki
Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 10 min
Czas oczekiwania: 2 godz. 30 min
Przygotowanie:
1. Masło, mąkę, cukier puder, sól, mielone migdały, jajko i cynamon zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
2. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka górna i dolna) i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykroić 24 figurki (Ø 6 cm). W połowie ciasteczek na środku wyciąć otwór małym wykrawaczem.
3. Ciasteczka piec w piekarniku (na środkowym poziomie) przez ok. 10 min na złotobrązowy kolor, wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Na ciasteczkach bez dziurki rozsmarować odrobinę marmolady. Pozostałe posypać cukrem pudrem i umieścić na ciasteczkach z marmoladą.