Składniki:

• 2 żółtka
• 140 g miękkiego masła
• 70 g cukru
• starta skórka z połówki bio-cytryny
• 170 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• ewentualnie 4 łyżki cukru ozdobnego
• 100 g galaretki z czerwonej porzeczki lub malin

Ciasteczka z marmoladą

Na 32 sztuki
Czas przygotowania: 45 min + czas chłodzenia

Przygotowanie:

1. Żółtka ubić z masłem i cukrem na puszystą masę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania. Dodać mąkę i startą skórkę z cytryny i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarnik do 160°C (grzałka górna/dolna).

3. Ciasto uformować w wałek na stolnicy lekko oprószonej mąką i podzielić na 32 jednakowe kawałki. Z kawałków ciasta uformować rękami oprószonymi mąką kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub trzonkiem łyżki kuchennej zrobić na środku zagłębienie. Ewentualnie brzegi wgłębienia posypać odrobiną cukru do dekoracji.

4. Ciastka piec 8 min w rozgrzanym piekarniku na drugim poziomie od dołu. W małym garnku podgrzać marmoladę i wymieszać na gładką masę. Wyjąć blachę z piekarnika, ostrożnie nałożyć marmoladę małą łyżką w zagłębienia ciastek i wsunąć blachę z powrotem do piekarnika na kolejne 4 minuty.

5. Blachę wyjąć z piekarnika, ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnym pojemniku.