Składniki:

• 150 g zimnego masła
• 175 g mąki (typ 405) plus odrobinę do posypania stolnicy
• 175 g cukru pudru
• szczypta soli
• 100 g mielonych migdałów
• 1 jajko (M)
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• cukier puder, marmolada

Ciasteczka z marmoladą

Na: 24 sztuki
Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 10 min
Czas oczekiwania: 2 godz. 30 min

Przygotowanie:

1. Masło, mąkę, cukier puder, sól, mielone migdały, jajko i cynamon zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

2. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka górna i dolna) i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykroić 24 figurki (Ø 6 cm). W połowie ciasteczek na środku wyciąć otwór małym wykrawaczem.

3. Ciasteczka piec w piekarniku (na środkowym poziomie) przez ok. 10 min na złotobrązowy kolor, wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Na ciasteczkach bez dziurki rozsmarować odrobinę marmolady. Pozostałe posypać cukrem pudrem i umieścić na ciasteczkach z marmoladą.

Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka