Składniki

• 125 g niesolonego, miękkiego masła
• 175 g cukru
• 2 duże jajka
• skórka z 2 cytryn (niewoskowanych i bez konserwantów)
• 175 g mąki
• 1 szczypta soli
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek mleka
• prostokątna forma o długości 26 cm

Na polewę:

• sok z ½ cytryny
• 200 g cukru pudru
• 1 cytryna do dekoracji

Ciasto cytrynowe

1. Piekarnik nagrzać do 180℃. Formę nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z masą. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, wszystkie składniki połączyć, aby powstało gładkie ciasto i na końcu wymieszać z mlekiem.

3. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki) i piec przez ok. 40-45 min., aż przestanie się kleić do czubka noża.

4. W tym czasie przygotować polewę: sok z cytryny i cukier puder utrzeć na gładką, białą masę. W razie potrzeby dodać trochę więcej soku z cytrynu lub cukru pudru.

5. Gdy ciasto całkiem ostygnie, wyjąć je z formy, posmarować polewą i udekorować plastrem cytryny.

Rose Cottage czworokątny talerz do ciasta
Rose Cottage czworokątny talerz do ciasta
Rose Cottage czworokątny talerz do ciasta
Rose Cottage talerz śniadaniowy różowy
Rose Cottage talerz śniadaniowy różowy
Rose Cottage talerz śniadaniowy różowy
Rose Cottage Kubek pink
Rose Cottage Kubek pink
Rose Cottage Kubek pink