Składniki

Do obłożenia:

• 4 pomidory
• 2 cebule
• 4 zielone papryki
• 1 filiżanka oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Na ciasto:

• 500 g mąki
• 20 g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• masło i sól

Pizza na lato:
Coca de trampo

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Odstawić na 15 minut. Z mąki i drożdży wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w paski. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokąt, przełożyć do natłuszczonej blachy, ułożyć warzywa, posypać solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek.

3. Coca de trampo piec przez 25-30 minut w temperaturze 200°C.

Pizzę podawać na ciepło lub na zimno.