Składniki

Na 2 porcje

• 2-4 brioszki, zależnie od apetytu
• świeże maliny
• 200 g cukru
• 100 g masła
• 175 g śmietanki do ubijania
• 2 łyżeczki „Fleur de sel”

Crème de caramel au beurre salé z brioszkami i świeżymi malinami

Przygotowanie:

1. Cukier roztopić na dużej patelni na małym ogniu aż powstanie karmel. Trwa to od 10 do 15 minut. Najlepiej co chwilę lekko przechylać patelnię z cukrem, a nie mieszać. Uważać, aby karmel zbytnio nie ściemniał, bo krem będzie za gorzki.

2. Kiedy karmel będzie miał jasnobrązowy kolor, można dodać masło i wszystko wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Teraz można dodać „Fleur de sel”. W garnku podgrzać śmietankę, lecz nie dopuścić do zagotowania! Kiedy śmietanka będzie miała letnią temperaturę ostrożnie i powoli wlać ją do masy karmelowo-maślanej, wymieszać i wszystkie składniki gotować na małym ogniu przez dwie minuty.

3. „Creme de caramel au beurre salé” przełożyć do słoików i ostudzić. Kiedy krem ostygnie, na talerzu położyć brioszkę i maliny i polać „Creme de caramel au beurre salé”. Smacznego!

Mariefleur talerz na wypieki
Mariefleur talerz na wypieki
Mariefleur talerz na wypieki