Składniki

Na 2 porcje

• 2-4 brioszki, zależnie od apetytu
• świeże maliny
• 200 g cukru
• 100 g masła
• 175 g śmietanki do ubijania
• 2 łyżeczki „Fleur de sel”

Crème de caramel au beurre salé z brioszkami i świeżymi malinami

Przygotowanie:

1. Cukier roztopić na dużej patelni na małym ogniu aż powstanie karmel. Trwa to od 10 do 15 minut. Najlepiej co chwilę lekko przechylać patelnię z cukrem, a nie mieszać. Uważać, aby karmel zbytnio nie ściemniał, bo krem będzie za gorzki.

2. Kiedy karmel będzie miał jasnobrązowy kolor, można dodać masło i wszystko wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Teraz można dodać „Fleur de sel”. W garnku podgrzać śmietankę, lecz nie dopuścić do zagotowania! Kiedy śmietanka będzie miała letnią temperaturę ostrożnie i powoli wlać ją do masy karmelowo-maślanej, wymieszać i wszystkie składniki gotować na małym ogniu przez dwie minuty.

3. „Creme de caramel au beurre salé” przełożyć do słoików i ostudzić. Kiedy krem ostygnie, na talerzu położyć brioszkę i maliny i polać „Creme de caramel au beurre salé”. Smacznego!

Mariefleur Tea talerz na wypieki
Mariefleur Tea talerz na wypieki
Mariefleur Tea talerz na wypieki
Bernadotte kieliszek do wody
Bernadotte kieliszek do wody
Bernadotte kieliszek do wody
Textil News Breeze Placem. 5/rosa 35x50cm
Textil News Breeze Placem. 5/rosa 35x50cm
Textil News Breeze Placem. 5/rosa 35x50cm