Składniki

Na 30 porcji

Ciasto:
• 500 g mąki
• 200 ml ciepłego mleka
• 50 g bardzo miękkiego masła 
• 1 jajko
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 1 opakowanie suszonych drożdży

Nadzienie:
• 75 g bardzo miękkiego masła
• 100 g brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu

Lukier:
• 200 g cukru pudru
• ok. 3 łyżek wody

Cynamonowe ślimaczki

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć, aż ciasto będzie gładkie, ale nie klejące. W razie potrzeby dodać nieco mleka. Następnie odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Ciasto rozwałkować na szeroki pas (ok. 12 cm), grubo posmarować miękkim masłem i posypać cukrem oraz cynamonem. Zrolować o dłuższej strony.

3. Zrolowane ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości 2 cm, nadziać na patyki do lizaków lub drewniane patyczki i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia; zachować odstęp. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nagrzać piekarnik do 200°C.

4. Cynamonowe ślimaczki piec 12-15 minut do delikatnego zbrązowienia. Krótko przestudzić.

5. Grubo posmarować rozmieszanym i gładkim lukrem, posypać kolorową posypką. Odstawić, aż lukier zastygnie. Gotowe!

Artesano talerz śniadaniowy
Artesano talerz śniadaniowy
Artesano talerz śniadaniowy
Artesano talerz pikle
Artesano talerz pikle
Artesano talerz pikle
Artesano filiżanka
Artesano filiżanka
Artesano filiżanka