LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki:

Chleb

  •  3 kromki chleba tostowego
  • 6 g (ok. ½ łyżeczki) sepii (barwnik)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 6 łyżek stołowych wrzącej wody
  • sól

Obkład z twarogu i czosnku

  • 4 łyżeczki twarogu
  • sól, biały pieprz
  • odrobina startej skórki z cytryny (tyle, co na czubku noża)
  • 2 ząbki czarnego fermentowanego czosnku 

Obkład z mozzarelli i oliwek

  • 4 kulki mozzarelli mini
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 
  • kilka kropli oleju z prażonego sezamu 
  • kilkanaście kropli białego octu balsamicznego 
  • 4 oliwki Kalamata bez pestek 
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • odrobina garam masala (tyle, co na czubku noża) 
  • po ½ łyżeczki sezamu: białego i czarnego 

Obkład z rzodkwi i sera brie

  • 40 g sera brie
  • 4 plasterki białej rzodkwi 
  • 1 łyżeczka oleju orzechowego 
  • kilkanaście kropli białego octu balsamicznego 
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • palnik Bunsena do opalania 
  • wędzona sól piramidowa do posypania 

Trzy rodzaje czarno-białych kanapeczek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C, używając funkcji pieczenia z termoobiegiem. Z chleba tostowego odkroić skórkę. Sepię rozmieszać z oliwą z oliwek i wrzącą wodą. Chleb tostowy obtoczyć w mieszance z barwnikiem, tak żeby z obu stron zabarwił się na czarno. Kromki chleba piec na przez ok. 15 minut w piekarniku na chrupko. Ostudzić i pokroić na 12 kwadratów.
  2. Twaróg doprawić solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Rozłożyć na czterech kawałkach chleba. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół i po jednej połówce umieścić na kleksach twarogu.
  3. Mozzarellę przekroić na pół i zamarynować w oliwie z oliwek, oleju sezamowym i occie. Oliwki pokroić na plasterki. Ser i oliwki rozłożyć na czterech kanapkach, doprawić solą i pieprzem. Posypać garam masala i sezamem.
  4. Ser brie pokroić na 4 plasterki. Rzodkiew zamarynować w oleju orzechowym i occie, doprawić solą i pieprzem. W miarę możliwości odstawić na 30 minut. Rzodkiew rozłożyć na pozostałych kawałkach chleba. Na wierzchu położyć brie i krótko opalić palnikiem Bunsena. Posypać wędzoną solą piramidową.
  5. Kanapeczki ułożyć na półmisku i podawać.

NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon półmisek do prezentacji, 37 cm, biały
NewMoon półmisek do prezentacji, 37 cm, biały
NewMoon półmisek do prezentacji, 37 cm, biały
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy