Składniki

Na 4 porcje

• ½ główki czerwonej kapusty
• 2 jabłka
• 2 marchewki
• 1 czerwona cebula
• 1 kieliszek czerwonego wina
• 1 garść świeżego tymianku
• 1 łyżeczka goździków
• 2 łyżki brązowego cukru
• sól i pieprz
• masło

Czerwona kapusta po szwedzku z przyprawami „Rödkål”

Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w krążki, a jabłka na małe kawałki i dusić na maśle w dużym garnku na średnim ogniu.

2. Dodać czerwoną kapustę i marchew pokrojone w cienkie paski i gotować przez ok. 10 minut. Dodać cukier, czerwone wino oraz goździki i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez 45 minut.

3. Doprawić solą i pieprzem i ułożyć w salaterce. Ozdobić gałązkami tymianku.