Składniki

• 180 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
• 100 g masła w temperaturze pokojowej
• 3 jajka
• 200 g kwaśnej śmietany
• mieszane owoce jagodowe
• Lemon Curd

Deser warstwowy z kawałkami ciasta

Przygotowanie

1. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię. Odstawić na bok.

2. Masło i cukier ucierać robotem kuchennym przez 5 minut na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać jajka i ucierać.

3. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto wymieszać ze śmietaną. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki i piec w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 180°C.

4. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć z formy i ostudzić.

5. Ukroić po kawałku ciasta o szerokości 1,5 cm na jedną porcję. Odkroić brązowy brzeg. Ciasto pokroić w kostkę i włożyć do pucharków. Dodać owoce. Podawać z Lemon Curd.

Colour Concept Miska przezroczysta 120mm 120x84mm
Colour Concept Miska przezroczysta 120mm 120x84mm
Colour Concept Miska przezroczysta 120mm 120x84mm
Colourful Life Winter Sky talerz obiadowy
Colourful Life Winter Sky talerz obiadowy
Colourful Life Winter Sky talerz obiadowy
Colourful Life Winter Sky talerz śniadaniowy
Colourful Life Winter Sky talerz śniadaniowy
Colourful Life Winter Sky talerz śniadaniowy