Składniki

• 180 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
• 100 g masła w temperaturze pokojowej
• 3 jajka
• 200 g kwaśnej śmietany
• mieszane owoce jagodowe
• Lemon Curd

Deser warstwowy z kawałkami ciasta

Przygotowanie

1. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię. Odstawić na bok.

2. Masło i cukier ucierać robotem kuchennym przez 5 minut na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać jajka i ucierać.

3. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto wymieszać ze śmietaną. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki i piec w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 180°C.

4. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć z formy i ostudzić.

5. Ukroić po kawałku ciasta o szerokości 1,5 cm na jedną porcję. Odkroić brązowy brzeg. Ciasto pokroić w kostkę i włożyć do pucharków. Dodać owoce. Podawać z Lemon Curd.