Składniki

• 5 gałązek rozmarynu
• 4 gałązki szałwii i tymianku
• 2 liście laurowe
• 1 łodyga kopru włoskiego
• 2 gałązki oregano i bazylii oraz
• ząbek czosnku

Domowa oliwa ziołowa

Przygotowanie:

1. Zioła umyć i dokładnie osuszyć, lekko rozdrobnić i napełnić nimi dwa duże słoiki maksymalnie do połowy.

2. Dodać po połowie ząbku czosnku, wlać oliwę i dokładnie zakręcić.

3. Delikatnie ogrzewać w kąpieli wodnej przez 15 minut, a następnie ostudzić w wodzie.

4. Kiedy słoiki ostygną, postawić je na 2-3 dni na słońcu i od czasu do czasu potrząsać.

5. Do oddzielenia oliwy od ziół polecamy filtr do kawy lub małe sitko o drobnych oczkach.

Wskazówka: Oliwę warto przelać od ciemnych butelek, dzięki czemu dłużej zachowa trwałość. Świetnie się sprawdzi dzbanek Artesano Original.

Artesano Original Glass dzbanek
Artesano Original Glass dzbanek
Artesano Original Glass dzbanek
Vinobile dzbanek do wody/soku
Vinobile dzbanek do wody/soku
Vinobile dzbanek do wody/soku
Vinobile Dekanter do cz. wina Bordeaux Fr. 345mm
Vinobile Dekanter do cz. wina Bordeaux Fr. 345mm
Vinobile Dekanter do cz. wina Bordeaux Fr. 345mm