Składniki

• 5 gałązek rozmarynu
• 4 gałązki szałwii i tymianku
• 2 liście laurowe
• 1 łodyga kopru włoskiego
• 2 gałązki oregano i bazylii oraz
• ząbek czosnku

Domowa oliwa ziołowa

Przygotowanie:

1. Zioła umyć i dokładnie osuszyć, lekko rozdrobnić i napełnić nimi dwa duże słoiki maksymalnie do połowy.

2. Dodać po połowie ząbku czosnku, wlać oliwę i dokładnie zakręcić.

3. Delikatnie ogrzewać w kąpieli wodnej przez 15 minut, a następnie ostudzić w wodzie.

4. Kiedy słoiki ostygną, postawić je na 2-3 dni na słońcu i od czasu do czasu potrząsać.

5. Do oddzielenia oliwy od ziół polecamy filtr do kawy lub małe sitko o drobnych oczkach.

Wskazówka: Oliwę warto przelać od ciemnych butelek, dzięki czemu dłużej zachowa trwałość. Świetnie się sprawdzi dzbanek Artesano Original.