Składniki:

• 175 g suszonej ciecierzycy
• 2 ząbki czosnku
• 75 g ugotowanych czerwonych buraków
• 1 łyżeczka kuminu
• 3 łodygi świeżej mięty
• 3 łodygi pietruszki
• 1 łyżka stołowa mąki (typ 405)
• sól, pieprz
• 200 ml oleju słonecznikowego 
• 60 g szpinaku baby
• 5 rzodkiewek
• 1 mały ogórek
• 2 cebulki dymki
• 2 małe papryczki (czerwona, żółta)
• 1 łyżeczka nasion sezamu (czarny, biały)
• ½ cytryny
• 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Falafele z burakami i kolorową sałatką

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania/pieczenia: 5 min
Czas chłodzenia/marynowania: 12 godz. / przez noc
Na: 2 porcje

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę na falafele moczyć przez noc w dużej ilości zimnej wody. Czosnek obrać i utrzeć razem z burakiem, kminem, ziołami oraz osączoną ciecierzycą na gładkie purée. Wymieszać z mąką i doprawić solą i pieprzem.

2. Z ciasta na falafele uformować 10 kulek. Rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć na nim kulki przez 4-5 minut, aż będą chrupiące. Osączyć na ręczniku kuchennym.

3. Warzywa umyć i osuszyć. Rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki. Dymkę i papryczki pokroić na cienkie krążki.

4. Skórkę z cytryny cienko zetrzeć, wycisnąć sok i wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Warzywa na falafele wyłożyć na talerz, skropić oliwą z cytryną i posypać sezamem.

it's my match kubek Leaf
it's my match kubek Leaf
it's my match kubek Leaf
it's my match Powder talerz Blossom
it's my match Powder talerz Blossom
it's my match Powder talerz Blossom
it's my match Green kubek Blossom
it's my match Green kubek Blossom
it's my match Green kubek Blossom