Składniki dla 8 osób:

Filet:

• 40 g suszonych smardzów
• 1,4 kg fileta cielęcego (środkowy kawałek)
• sól • pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 60 g orzechów włoskich
• 1 pęczek pietruszki
• 50 g masła
• 1 małe jajko
• 2 łyżki bułki tartej

Sosy:
  
• 2 łyżki oliwy w oliwek
• 8 szalotek
• 400 ml wywaru cielęcego (ze słoika)

Zapiekanka:
 
• 1 mała dynia Hokkaido (ok. 800 g)
• 800 g zwięzłych ziemniaków
• 5 szalotek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 300 g śmietanki
• 4 łyżki sherry
• gałka muszkatołowa
• zagęstnik do sosów (wedle uznania)

FILET CIELĘCY W SKORUPCE Z ORZECHÓW WŁOSKICH I PIETRUSZKI NA SOSIE ZE SMARDZÓW I Z ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANO-DYNIOWĄ

Przygotowanie:

1. Smardze zalać 200 ml wrzącej wody i moczyć przez co najmniej 30 minut. Filet cielęcy osuszyć i usunąć błonki. Filet natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni. Orzechy włoskie posiekać. Pietruszkę umyć, listki drobno posiekać. Połączyć orzechy, pietruszkę, masło, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszanką posmarować filet.

2. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Połowę szalotek zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Smardze odcedzić na sitku, wywar dodać do szalotek. Dolać wywar cielęcy i trochę odparować.

3. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na plastry. Ziemniaki umyć, obrać i również pokroić w plasterki. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Poddusić na niej szalotki. Dodać 250 g śmietanki i sherry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i zagotować. Dodać plasterki dyni i ziemniaków, gotować przez ok. 5 minut, ostrożnie obracając. Mieszankę przełożyć do dużej, natłuszczonej formy do zapiekanek i zapiekać w rozgrzanym piekarniku (200°C, z termoobiegiem 180°C) przez ok. 45 minut. Po 25 minutach do piekarnika wstawić filet cielęcy i zapiekać przez ok. 12-15 minut. Po upieczeniu zapiekankę i mięso odstawić na kilka minut.

4. Bazę na sos ponownie zagotować. Połowę sosu wymieszać z pozostałą śmietanką. Dodać smardze, jeszcze raz pogotować przez ok. 1 minutę. Oba sosy zagęścić wedle uznania zagęstnikiem do sosów.

5. Filet pokroić w plastry i podawać na talerzach z zapiekanką i sosami. Do dania pasuje np. zielona fasolka.

Jedna porcja to ok. 550 kcal, 31 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 42 g białka.

Czas przygotowania: ok. 60 min.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

La Classica Nuova Talerz bufetowy
La Classica Nuova Talerz bufetowy
La Classica Nuova Talerz bufetowy
La Classica Contura Talerz sałatkowy
La Classica Contura Talerz sałatkowy
La Classica Contura Talerz sałatkowy
La Classica Contura Talerz głęboki
La Classica Contura Talerz głęboki
La Classica Contura Talerz głęboki