Składniki dla 8 osób:

Filet:

• 40 g suszonych smardzów
• 1,4 kg fileta cielęcego (środkowy kawałek)
• sól • pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 60 g orzechów włoskich
• 1 pęczek pietruszki
• 50 g masła
• 1 małe jajko
• 2 łyżki bułki tartej

Sosy:
  
• 2 łyżki oliwy w oliwek
• 8 szalotek
• 400 ml wywaru cielęcego (ze słoika)

Zapiekanka:
 
• 1 mała dynia Hokkaido (ok. 800 g)
• 800 g zwięzłych ziemniaków
• 5 szalotek
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 300 g śmietanki
• 4 łyżki sherry
• gałka muszkatołowa
• zagęstnik do sosów (wedle uznania)

FILET CIELĘCY W SKORUPCE Z ORZECHÓW WŁOSKICH I PIETRUSZKI NA SOSIE ZE SMARDZÓW I Z ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANO-DYNIOWĄ

Przygotowanie:

1. Smardze zalać 200 ml wrzącej wody i moczyć przez co najmniej 30 minut. Filet cielęcy osuszyć i usunąć błonki. Filet natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni. Orzechy włoskie posiekać. Pietruszkę umyć, listki drobno posiekać. Połączyć orzechy, pietruszkę, masło, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszanką posmarować filet.

2. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Połowę szalotek zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Smardze odcedzić na sitku, wywar dodać do szalotek. Dolać wywar cielęcy i trochę odparować.

3. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na plastry. Ziemniaki umyć, obrać i również pokroić w plasterki. Szalotki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Poddusić na niej szalotki. Dodać 250 g śmietanki i sherry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i zagotować. Dodać plasterki dyni i ziemniaków, gotować przez ok. 5 minut, ostrożnie obracając. Mieszankę przełożyć do dużej, natłuszczonej formy do zapiekanek i zapiekać w rozgrzanym piekarniku (200°C, z termoobiegiem 180°C) przez ok. 45 minut. Po 25 minutach do piekarnika wstawić filet cielęcy i zapiekać przez ok. 12-15 minut. Po upieczeniu zapiekankę i mięso odstawić na kilka minut.

4. Bazę na sos ponownie zagotować. Połowę sosu wymieszać z pozostałą śmietanką. Dodać smardze, jeszcze raz pogotować przez ok. 1 minutę. Oba sosy zagęścić wedle uznania zagęstnikiem do sosów.

5. Filet pokroić w plastry i podawać na talerzach z zapiekanką i sosami. Do dania pasuje np. zielona fasolka.

Jedna porcja to ok. 550 kcal, 31 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 42 g białka.

Czas przygotowania: ok. 60 min.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

La Classica talerz bufetowy
La Classica talerz bufetowy
La Classica talerz bufetowy