Składniki:

• 1 pęczek mieszanych ziół (pietruszka, mięta, kolendra)
• 1 mały ząbek czosnku
• 1 mała czerwona papryczka chili
• 1 limonka
• 110 ml oliwy z oliwek
• sól
• ½ granatu
• 2 średniej wielkości bataty

Frytki z batatów z chimichurri

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 15 min
Czas chłodzenia/marynowania: 0 min
Na: 2 porcje

Przygotowanie:

1. Chimichurri: Zioła umyć, otrząsnąć z wody i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i również drobno posiekać.

2. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć. Zioła, czosnek i chili wymieszać z sokiem z limonki i 100 ml oliwy z oliwek i doprawić szczyptą soli. Wyjąć pestki granatu i odłożyć na bok.

3. Bataty umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Plasterki batatów wymieszać w misce z pozostałą oliwą z oliwek. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej plasterki batatów z obu stron przez 3-4 min, aż będą chrupiące.

4. Plasterki batatów udekorować chimichurri oraz pestkami granatu i podawać.

it's my match kubek do kawy
it's my match kubek do kawy
it's my match kubek do kawy