Składniki:

• 1 pęczek mieszanych ziół (pietruszka, mięta, kolendra)
• 1 mały ząbek czosnku
• 1 mała czerwona papryczka chili
• 1 limonka
• 110 ml oliwy z oliwek
• sól
• ½ granatu
• 2 średniej wielkości bataty

Frytki z batatów z chimichurri

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 15 min
Czas chłodzenia/marynowania: 0 min
Na: 2 porcje

Przygotowanie:

1. Chimichurri: Zioła umyć, otrząsnąć z wody i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i również drobno posiekać.

2. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć. Zioła, czosnek i chili wymieszać z sokiem z limonki i 100 ml oliwy z oliwek i doprawić szczyptą soli. Wyjąć pestki granatu i odłożyć na bok.

3. Bataty umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Plasterki batatów wymieszać w misce z pozostałą oliwą z oliwek. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej plasterki batatów z obu stron przez 3-4 min, aż będą chrupiące.

4. Plasterki batatów udekorować chimichurri oraz pestkami granatu i podawać.

it's my match kubek Blossom
it's my match kubek Blossom
it's my match kubek Blossom
it's my match kubek Uni
it's my match kubek Uni
it's my match kubek Uni
it's my match talerz Leaf
it's my match talerz Leaf
it's my match talerz Leaf