Składniki:
• 1 pęczek mieszanych ziół (pietruszka, mięta, kolendra)
• 1 mały ząbek czosnku
• 1 mała czerwona papryczka chili
• 1 limonka
• 110 ml oliwy z oliwek
• sól
• ½ granatu
• 2 średniej wielkości bataty
Frytki z batatów z chimichurri
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania/pieczenia: 15 min
Czas chłodzenia/marynowania: 0 min
Na: 2 porcje
Przygotowanie:
1. Chimichurri: Zioła umyć, otrząsnąć z wody i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i również drobno posiekać.
2. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć. Zioła, czosnek i chili wymieszać z sokiem z limonki i 100 ml oliwy z oliwek i doprawić szczyptą soli. Wyjąć pestki granatu i odłożyć na bok.
3. Bataty umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Plasterki batatów wymieszać w misce z pozostałą oliwą z oliwek. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej plasterki batatów z obu stron przez 3-4 min, aż będą chrupiące.
4. Plasterki batatów udekorować chimichurri oraz pestkami granatu i podawać.