Składniki

• 2 kg rabarbaru (na ok. 900 ml soku)
• 500 g cukru żelującego
• 1 cytryna lub 1 opakowanie kwasku cytrynowego
• 1 laska wanilii

Galaretka z rabarbaru

Przygotowanie:

1. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki o długości 3 cm. Odważyć 1,6 kg rabarbaru i zagotować z 600 ml wody, następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut aż miąższ się rozpadnie. Miąższ przełożyć do wilgotnej gazy i osączyć na sitku, tak aby sok spływał do miski. Na koniec ostrożnie wycisnąć gazę i sok schłodzić. Uważać, aby do soku nie dostał się miąższ.

2. Odmierzyć 900 ml soku, wymieszać w dużym garnku z cukrem żelującym i sokiem z cytryny i powoli zagotować. Kiedy sok zacznie wrzeć, gotować przez minimum 3 minuty, ciągle mieszając.

3. Rozciąć strąk wanilii i dodać do garnka. Przeprowadzić test żelowania: odrobinę galaretki nałożyć na mały talerzyk i schłodzić w lodówce. Gdy próbka stężeje, galaretka jest gotowa. W przeciwnym razie pogotować jeszcze kilka minut. Chochelką zebrać pianę.

4. Gotową galaretką napełnić aż po brzegi umyte zakręcane słoiki. Słoiki mocno zakręcić i postawić na 5 minut do góry dnem.

Mariefleur Basic talerz śniadaniowy
Mariefleur Basic talerz śniadaniowy
Mariefleur Basic talerz śniadaniowy
Purismo Specials kieliszek do białego wina
Purismo Specials kieliszek do białego wina
Purismo Specials kieliszek do białego wina
Purismo Bar kieliszek do koktajli/martini 2 szt.
Purismo Bar kieliszek do koktajli/martini 2 szt.
Purismo Bar kieliszek do koktajli/martini 2 szt.