Składniki

• 2 kg rabarbaru (na ok. 900 ml soku)
• 500 g cukru żelującego
• 1 cytryna lub 1 opakowanie kwasku cytrynowego
• 1 laska wanilii

Galaretka z rabarbaru

Przygotowanie:

1. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki o długości 3 cm. Odważyć 1,6 kg rabarbaru i zagotować z 600 ml wody, następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut aż miąższ się rozpadnie. Miąższ przełożyć do wilgotnej gazy i osączyć na sitku, tak aby sok spływał do miski. Na koniec ostrożnie wycisnąć gazę i sok schłodzić. Uważać, aby do soku nie dostał się miąższ.

2. Odmierzyć 900 ml soku, wymieszać w dużym garnku z cukrem żelującym i sokiem z cytryny i powoli zagotować. Kiedy sok zacznie wrzeć, gotować przez minimum 3 minuty, ciągle mieszając.

3. Rozciąć strąk wanilii i dodać do garnka. Przeprowadzić test żelowania: odrobinę galaretki nałożyć na mały talerzyk i schłodzić w lodówce. Gdy próbka stężeje, galaretka jest gotowa. W przeciwnym razie pogotować jeszcze kilka minut. Chochelką zebrać pianę.

4. Gotową galaretką napełnić aż po brzegi umyte zakręcane słoiki. Słoiki mocno zakręcić i postawić na 5 minut do góry dnem.