Na ok. 50 sztuk:

• 75 g masy marcepanowej
• 75 g cukru pudru
• 4-5 łyżek brandy gruszkowej Birnengeist
• 125 g śmietany
• 25 g masła
• 200 g gorzkiej kuwertury
• 350 g owoców kandyzowanych (gruszki, ananasy lub pomarańcze)

Polewa:

• 250 – 300 g gorzkiej kuwertury

Do dekoracji:

•50 g białej kuwertury

Kostki domino

Przygotowanie:

1. Pokruszony marcepan połączyć z przesianym cukrem pudrem i 1-2 łyżkami brandy gruszkowej Birnengeist, przykryć i poczekać, aż się ostudzi. Zagotować śmietanę razem z masłem i odstawić. Rozdrobnić kuwerturę i mieszając trzepaczką, rozpuścić w gorącej śmietanie z masłem. Ostudzić i dodać do smaku trzy łyżki brandy gruszkowej Birnengeist. Owoce kandyzowane pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm. Położyć ciasto marcepanowe między dwiema foliami spożywczymi i rozwałkować je w prostokąt o wymiarach 17 x 20 cm. Ostrożnie zdjąć folię i położyć rozwałkowany marcepan na półmisku. Ułożyć na nim owoce kandyzowane.

2. Następnie, przy użyciu łopatki, równomiernie rozprowadzić kremową masę czekoladową. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zanurzyć duży nóż w gorącej wodzie, aby podczas krojenia kostek domina powstały gładkie brzegi. Ostudzoną masę pokroić na kawałki o wielkości 2 x 3,5 cm i ostudzić je ponownie. Roztopić kuwerturę na polewę.

3. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Zanurzyć kostki domina w kuwerturze, używając do tego widelca do pralin, osączyć je i położyć na blasze do pieczenia. Dla udekorowania rozdrobnić i roztopić białą kuwerturę. Wymieszać na jednolitą masę z 1-2 kroplami wody i umieścić kuwerturę w małej papierowej tulejce. Odciąć drobny koniuszek i odlać różne wzory domina na suchej polewie. Przechowywać w chłodnym miejscu.

< Wróć do przeglądu