Na ok. 50 sztuk:

• 75 g masy marcepanowej
• 75 g cukru pudru
• 4-5 łyżek brandy gruszkowej Birnengeist
• 125 g śmietany
• 25 g masła
• 200 g gorzkiej kuwertury
• 350 g owoców kandyzowanych (gruszki, ananasy lub pomarańcze)

Polewa:

• 250 – 300 g gorzkiej kuwertury

Do dekoracji:

•50 g białej kuwertury

Kostki domino

Przygotowanie:

1. Pokruszony marcepan połączyć z przesianym cukrem pudrem i 1-2 łyżkami brandy gruszkowej Birnengeist, przykryć i poczekać, aż się ostudzi. Zagotować śmietanę razem z masłem i odstawić. Rozdrobnić kuwerturę i mieszając trzepaczką, rozpuścić w gorącej śmietanie z masłem. Ostudzić i dodać do smaku trzy łyżki brandy gruszkowej Birnengeist. Owoce kandyzowane pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm. Położyć ciasto marcepanowe między dwiema foliami spożywczymi i rozwałkować je w prostokąt o wymiarach 17 x 20 cm. Ostrożnie zdjąć folię i położyć rozwałkowany marcepan na półmisku. Ułożyć na nim owoce kandyzowane.

2. Następnie, przy użyciu łopatki, równomiernie rozprowadzić kremową masę czekoladową. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zanurzyć duży nóż w gorącej wodzie, aby podczas krojenia kostek domina powstały gładkie brzegi. Ostudzoną masę pokroić na kawałki o wielkości 2 x 3,5 cm i ostudzić je ponownie. Roztopić kuwerturę na polewę.

3. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Zanurzyć kostki domina w kuwerturze, używając do tego widelca do pralin, osączyć je i położyć na blasze do pieczenia. Dla udekorowania rozdrobnić i roztopić białą kuwerturę. Wymieszać na jednolitą masę z 1-2 kroplami wody i umieścić kuwerturę w małej papierowej tulejce. Odciąć drobny koniuszek i odlać różne wzory domina na suchej polewie. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka
Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka

< Wróć do przeglądu