Składniki:

NA 8 PORCJI

• 180 g buraków ćwikłowych
• 1 łyżka soli morskiej
• kilka gałązek tymianku
• 400 g mączystych ziemniaków
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 60 ml ciepłego mleka
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• 150 g parfait lub foie gras z gęsich wątróbek
• 1 łyżka oleju
• 8 jajek przepiórczych
• 1 pęczek rzeżuchy

Labskaus "Deluxe"

Przygotowanie:

1. Buraki umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową z odrobiną soli i tymianku i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 180°C) przez ok. 40 minut. Buraki wyjąć z folii, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować przez 20 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i odparować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę udusić do miękkości na maśle. Ziemniaki utłuc i wymieszać z cebulą, mlekiem i pokrojonymi burakami. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać z parfait z gęsich wątróbek na nieregularną masę.

3. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu usmażyć jajka przepiórcze. Doprawić solą i pieprzem (jajka przepiórcze trudniej rozbić niż jaja kurze, dlatego skorupkę ostrożnie naciąć nożem).

4. Labskaus wyłożyć na ogrzane miseczki i podawać z jajkami przepiórczymi i rzeżuchą.

Jedna porcja to ok. 175 kcal, 12 g tłuszczu, 10 g węglowodanów, 7 g białka.

Czas przygotowania: ok. 20 min.

Czas gotowania: ok. 30 min.