Składniki

Na 4 porcje

• 200 g czerstwej bułki
• 150 ml mleka
• sól, pieprz
• 3 gałązki natki pietruszki
• 1 jajko
• starta gałka muszkatołowa
• 30 g masła
• 1 obrana cebula
• 600 g mieszanych leśnych grzybów (np. borowików, kurek, lejkowców dętych itd.)
• 2 szalotki
• 50 g masła klarowanego
• 50 ml madery
• 200 ml śmietanki
• 250 ml intensywnego wywaru warzywnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody

opcjonalnie:
• 30 g masła
• sól, pieprz

Leśne grzyby w śmietanie z knedlami bułczanymi

Przygotowanie:

1. Bułki pokroić w drobną kostkę i zalać wrzącym mlekiem Doprawić solą i pieprzem. Listki pietruszki oderwać od łodyżek, drobno posiekać i razem z jajkiem dodać do masy bułczanej i zagnieść. Doprawić gałką muszkatołową.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni stopić masło, poddusić cebulę, dodać do masy bułczanej, dokładnie zagnieść i odstawić na 30 minut.

3. W międzyczasie grzyby oczyścić i w zależności od wielkości przekroić na dwie lub cztery części.

4. Z masy uformować małe knedle i wrzucić na gotującą wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 6 minut. Knedle wyjąć, starannie osączyć, następnie polać odrobiną stopionego masła.

5. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na dużej patelni na klarowanym maśle. Dodać grzyby, krótko podsmażyć, podlać maderą, dodać śmietankę i bulion i nieco odparować. 

6. Ragout z grzybów doprawić solą, pieprzem i lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Grzyby w śmietanie przełożyć do głębokich talerzy. Na wierzchu ułożyć po 2-3 knedle i podawać.