Składniki

Na 4 porcje

• 200 g czerstwej bułki
• 150 ml mleka
• sól, pieprz
• 3 gałązki natki pietruszki
• 1 jajko
• starta gałka muszkatołowa
• 30 g masła
• 1 obrana cebula
• 600 g mieszanych leśnych grzybów (np. borowików, kurek, lejkowców dętych itd.)
• 2 szalotki
• 50 g masła klarowanego
• 50 ml madery
• 200 ml śmietanki
• 250 ml intensywnego wywaru warzywnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody

opcjonalnie:
• 30 g masła
• sól, pieprz

Leśne grzyby w śmietanie z knedlami bułczanymi

Przygotowanie:

1. Bułki pokroić w drobną kostkę i zalać wrzącym mlekiem Doprawić solą i pieprzem. Listki pietruszki oderwać od łodyżek, drobno posiekać i razem z jajkiem dodać do masy bułczanej i zagnieść. Doprawić gałką muszkatołową.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni stopić masło, poddusić cebulę, dodać do masy bułczanej, dokładnie zagnieść i odstawić na 30 minut.

3. W międzyczasie grzyby oczyścić i w zależności od wielkości przekroić na dwie lub cztery części.

4. Z masy uformować małe knedle i wrzucić na gotującą wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 6 minut. Knedle wyjąć, starannie osączyć, następnie polać odrobiną stopionego masła.

5. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić na dużej patelni na klarowanym maśle. Dodać grzyby, krótko podsmażyć, podlać maderą, dodać śmietankę i bulion i nieco odparować. 

6. Ragout z grzybów doprawić solą, pieprzem i lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Grzyby w śmietanie przełożyć do głębokich talerzy. Na wierzchu ułożyć po 2-3 knedle i podawać.

Audun Fleur Talerz obiadowy 27cm
Audun Fleur Talerz obiadowy 27cm
Audun Fleur Talerz obiadowy 27cm
Audun Promenade Talerz sałatkowy 22cm
Audun Promenade Talerz sałatkowy 22cm
Audun Promenade Talerz sałatkowy 22cm
Audun Chasse talerz płaski
Audun Chasse talerz płaski
Audun Chasse talerz płaski