Składnikina

NA 4 SŁOIKI (O POJEMNOŚCI 200 ML)

• 300 g dojrzałych fig
• 450 g gruszek
• 100 ml czerwonego porto
• 50 ml soku z cytryny
• 375 g cukru żelującego (3:1)
• 3-4 gwiazdki anyżu

MARMOLADA FIGOWO-GRUSZKOWA

Przygotowanie:

1. Figi i gruszki umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę i 1/3 pokrojonych owoców odłożyć na bok.

2. Pozostałe owoce zagotować z winem, sokiem z cytryny, cukrem żelującym i gwiazdkami anyżu. Gotować na dużym ogniu przez ok. 7 minut. Dodać pozostałe owoce i gotować przez kolejne 2 minuty (zrobić test żelowania).

3. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych słoików typu twist-off, natychmiast zakręcić. Słoiki na ok. 5 minut postawić na zakrętkach, następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.