Składniki

• 1,75 kg dojrzałych pomidorów
• 3 ząbki czosnku
• 2 strąki czerwonej papryki chili
• 4 gałązki rozmarynu
• 3 gałązki tymianku
• świeżo mielony czarny pieprz
• sok z 1 cytryny
• 3-4 łyżki jasnego octu balsamicznego
• 1 opakowanie (500 g) cukru żelującego 2:1

MARMOLADA POMIDOROWA Z BALSAMICO

Przygotowanie:

1. Pomidory umyć, wyciąć nasady szypułek. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Rozmaryn i tymianek umyć i otrząsnąć z wody. Odważyć dokładnie 1 kg pokrojonych pomidorów.

2. Pomidory, czosnek, paprykę, rozmaryn, tymianek, pieprz, sok z cytryny, ocet i cukier żelujący dokładnie wymieszać w dużym, wysokim garnku. Mieszając, zagotować i przez ok. 12 minut gotować na dużym ogniu. (Zrobić test żelowania.) Gorącą marmoladę przełożyć do czystych słoików typu twist-off, natychmiast zakręcić. Słoiki na ok. 5 minut postawić na zakrętkach, następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Wskazówka: Marmolada świetnie pasuje od sera, mięsa i warzyw.

Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original Cover Salad bowl 24cm
Artesano Original Cover Salad bowl 24cm
Artesano Original Cover Salad bowl 24cm
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów