Składniki

Na ciasto:
• 16 płatów ciasta francuskiego
• 1 żółtko, lekko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
• 80 g niesolonego, stopionego masła
• 150 g płynnego miodu

Do dekoracji:
• cukier puder
• mielony cynamon
• biały sezam
• płatki róż

Nadzienie migdałowe:
• 500 g zblanszowanych migdałów
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy*
• 150 g miękkiego, niesolonego masła
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu

okrągła forma do pieczenia: rozmiar 26 lub 28, w zależności od wielkości zwiniętych spirali

M’hanncha z nadzieniem migdałowym i płatkami róż

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Migdały i cukier zmiksować mikserem na pastę i dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Miksować aż powstanie jednolita masa.

2. 150 g masła podgrzać na średnim ogniu na patelni i dodać pastę migdałową. Mieszać regularnie przez minimum 5 minut do uzyskania nieco ciemniejszego koloru. Masę migdałowo-maślaną zdjąć z kuchenki i ostudzić. Następnie wymieszać z żółtkiem i łyżeczką cynamonu. Nadzienie migdałowe podzielić na osiem jednakowych części o długości około 33 cm i grubości 3 cm.

3. Wziąć pierwszy płat ciasta francuskiego. Delikatnie posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i na wierzchu położyć drugi płat ciasta. Na środku ułożyć kawałek masy migdałowej i otoczyć płatami ciasta francuskiego, aby powstał wałek. Podobnie przygotować pozostałe 14 płatów ciasta francuskiego i części masy migdałowej, aby na końcu otrzymać osiem podłużnych kawałków ciasta. Kawałki ciasta ułożyć ściśle w okrągłej formie do pieczenia. Na końcu powstanie z nich duża spirala. Najlepiej rozpocząć od środka i przesuwać się na zewnątrz!

4. Spiralnego „ślimaka” posmarować stopionym masłem i piec przez 20 minut w temperaturze 200°C do uzyskania delikatnego złotobrązowego koloru.

5. Z wierzchu posmarować miodem i ostudzić, a następnie udekorować płatkami róż, białym sezamem i cukrem pudrem.

* Woda pomarańczowa do pieczenia i gotowania jest dostępna w aptece.