Składniki:

• 220 g masła
• 6 żółtek wielkości M
• 6 białek
• 120 g cukru pudru
• 100 g cukru, ew. brązowego cukru trzcinowego
• 100 g białej czekolady
• 140 g drobno startych migdałów bez skórki
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z kamieniem winnym)
• 80 g półgorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
• 2 łyżki stołowe rumu lub amaretto
• 1 opak. cukru waniliowego
• szczypta soli

Migdałowa babka

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do ok. 170°.

2.Utrzyj masło, aż będzie kremowe, i dodaj sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodawaj kolejno żółtka i ucieraj, aż masa będzie kremowa. Wymieszaj czekoladę z rumem lub amaretto i dodaj migdały i śmietankę. Ubij pianę z białek, ew. dodając cukier.

3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy na zmianę z pianą z białek. Przełóż ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do babki i piecz ok. 50-60 min.

4. Po ostudzeniu wyłóż babkę na talerz do ciasta i podawaj. Jako dodatek pasuje bita śmietana z cynamonem i cukrem waniliowym.

Retro Accessories Półmisek na nóżce (2) 240x184mm
Retro Accessories Półmisek na nóżce  (2) 240x184mm
Retro Accessories Półmisek na nóżce (2) 240x184mm
Retro Accessories Kopuła 254x190mm
Retro Accessories Kopuła 254x190mm
Retro Accessories Kopuła 254x190mm
Clever Baking zestaw do pieczenia babki 2-częściowy
Clever Baking zestaw do pieczenia babki 2-częściowy
Clever Baking zestaw do pieczenia babki 2-częściowy