Składniki:

• 220 g masła
• 6 żółtek wielkości M
• 6 białek
• 120 g cukru pudru
• 100 g cukru, ew. brązowego cukru trzcinowego
• 100 g białej czekolady
• 140 g drobno startych migdałów bez skórki
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z kamieniem winnym)
• 80 g półgorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
• 2 łyżki stołowe rumu lub amaretto
• 1 opak. cukru waniliowego
• szczypta soli

Migdałowa babka

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do ok. 170°.

2.Utrzyj masło, aż będzie kremowe, i dodaj sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodawaj kolejno żółtka i ucieraj, aż masa będzie kremowa. Wymieszaj czekoladę z rumem lub amaretto i dodaj migdały i śmietankę. Ubij pianę z białek, ew. dodając cukier.

3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy na zmianę z pianą z białek. Przełóż ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do babki i piecz ok. 50-60 min.

4. Po ostudzeniu wyłóż babkę na talerz do ciasta i podawaj. Jako dodatek pasuje bita śmietana z cynamonem i cukrem waniliowym.