Składniki

Na 4 porcje

• 150 g masy marcepanowej
• 1 łyżka mąki
• 70 ml mleka
• 1 białko jaja
• 30 g cukru
• 4 jabłka (np. Red Delicious lub Golden Delicious)
• 50 g posiekanych pistacji do posypania
• 1 starta skórka z pomarańczy (niewoskowanej i bez konserwantów)
• 1 strąk czerwonej papryki chili
• 15 g miodu akacjowego
• 15 ml śmietanki
• 100 g czekolady pełnomlecznej Valrhona
• 4 trufle w czekoladzie pełnomlecznej
• 1 1 arkusik sreberka do dekoracji
• 4 listki świeżej mięty
• 250 g mieszanych owoców jagodowych

Millefeuille

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i lekko wyrównać spód. Następnie jabłka pokroić w plastry o szerokości 1 cm i wykroić w nich foremką kółka o średnicy 5-6 cm. Układać na zmianę ciasto i krążki jabłek, składając jabłka w całość.

2. Dużą aluminiową miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka ułożyć obok siebie w misce i pozostałym ciastem napełnić otwory.

3. Jabłka grillować metodą pośrednią przez 10-15 minut w temperaturze 120-140°C z zamkniętą pokrywą.

4. Brzegi grillowanych jabłek posypać pistacjami i startą skórką pomarańczową.

5. Sos czekoladowy z chili: Strąk papryki chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki i białe skórki oraz pokroić w drobną kostkę. Miód podgrzać na grillu metodą bezpośrednią z otwartą pokrywą i zanurzyć w nim pokrojone chili.

6. Zalać śmietanką i zagotować. Czekoladę drobno posikać i wymieszać łyżką ze śmietaną. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę z grilla i mieszać aż powstanie kremowy sos.

7. Sos czekoladowy z chili umieścić w głębokich talerzach i włożyć do nich po jednym grillowanym jabłku. Dookoła umieścić owoce jagodowe. Na koniec pralinkę truflową udekorować sreberkiem, umieścić na środku jabłka i ozdobić miętą.