Składniki na 12 sztuk:

• 140 ml mleka
• 75 ml wody
• 60 g masła
• 1/2 kostki drożdży
• 2 jajka
• 1 żółtko do posmarowania wierzchu • 50 g cukru
• 1 szczypta soli
• 500 g mąki

Minibrioszka

Przygotowanie:

1. Mleko, wodę i masło lekko podgrzać w garnku. Dodać rozkruszone drożdże i rozpuścić.

2. Roztrzepać jajka z solą oraz cukrem i dodać do rozczynu.

3. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn i wyrabiać hakami miksera przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4. Ciasto podzielić na 14 porcji i uformować kulki. Z dwóch kulek uformować po 6 małych kuleczek i umieścić na 12 pozostałych kulkach ciasta.

5. Kulki ciasta włożyć do natłuszczonej formy do muffinek, przykryć i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

6. Rozgrzać piekarnik (termoobieg 150°C / grzałka górna i dolna 175°C). Do piekarnika wstawić żaroodporną miskę z wodą – dzięki temu brioszki będą wyjątkowo delikatne.

7. Żółtko rozrobić z odrobiną mleka, posmarować pędzelkiem kuleczki ciasta i piec ok. 12 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.

Colourful Life Berry Fantasy kieliszek do jajek
Colourful Life Berry Fantasy kieliszek do jajek
Colourful Life Berry Fantasy kieliszek do jajek
Colourful Life Berry Fantasy talerz śniadaniowy
Colourful Life Berry Fantasy talerz śniadaniowy
Colourful Life Berry Fantasy talerz śniadaniowy
Colourful Life Winter Sky talerz obiadowy
Colourful Life Winter Sky talerz obiadowy
Colourful Life Winter Sky talerz obiadowy