Składniki

• 200 g miodu
• 75 g masła
• 100 g cukru
• 1 jajko
• 1/2 opak. przyprawy do piernika
• 1/2 szczypty soli
• 400 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 15 g kakao
• cukier puder do sklejenia
• papier, ołówek, linijka do szablonów

MINIPIERNICZKI NA PATERZE

Przygotowanie:

1. Masło, cukier i miód stopić w garnku na płynną masę aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Słodką masę schłodzić, a następnie dodać jajko, przyprawy i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać z 2/3 słodkiej masy miodowej, a pozostałą 1/3 część masy zagnieść ręką. Ciasto cienko rozwałkować. Ważne, aby wcześniej stolnicę posypać mąką, ponieważ ze względu na dużą ilość miodu ciasto jest bardzo klejące.

2. Za pomocą szablonów wykroić z ciasta daszki i ścianki mini-chatek z pierników.

3. Kawałki ciasta piec w temperaturze 150°C przez 5 do maksymalnie 8 minut. Pierniczki ostudzić. Cukier puder wymieszać z wodą na gęstą, klejącą masę. Teraz można zbudować małe piernikowe chatki. Z ich ozdobieniem radzimy odczekać, aż klej z cukru pudru dokładnie wyschnie.