Składnikina 4 sztuki:

Na muffinki:
• 125 g mąki
• 1 łyżka kakao
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•60 g brązowego cukru
• 1 jajko
• 1 szczypta soli
• 60 ml roztopionego masła
• 100 ml maślanki
• 2 łyżki posiekanej czekolady
• masło do natłuszczenia foremek

Na wierzch:
• 150 g owoców jagodowych, np. porzeczek, malin, jagód
• 4 łyżki kremowego serka
• 2 łyżki cukru pudru

Muffinki z kremowym serkiem / owocami jagodowymi

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać.

2. Masło, maślankę, jajko oraz sól roztrzepać i starannie wymieszać łyżką kuchenną z mąką. Na koniec dodać siekaną czekoladę i wymieszać.

3. Foremki posmarować odrobiną masła i wypełnić ciastem w ilości ok. 2 cm poniżej krawędzi.

4. Piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C w trybie góra–dół.

5. Serek rozgnieść widelcem z cukrem pudrem i kilkoma czerwonymi owocami jagodowymi. Na każdej muffince zrobić kleks z serka i posypać resztą owoców.