Składnikina 4 sztuki:

Na muffinki:
• 125 g mąki
• 1 łyżka kakao
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•60 g brązowego cukru
• 1 jajko
• 1 szczypta soli
• 60 ml roztopionego masła
• 100 ml maślanki
• 2 łyżki posiekanej czekolady
• masło do natłuszczenia foremek

Na wierzch:
• 150 g owoców jagodowych, np. porzeczek, malin, jagód
• 4 łyżki kremowego serka
• 2 łyżki cukru pudru

Muffinki z kremowym serkiem / owocami jagodowymi

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać.

2. Masło, maślankę, jajko oraz sól roztrzepać i starannie wymieszać łyżką kuchenną z mąką. Na koniec dodać siekaną czekoladę i wymieszać.

3. Foremki posmarować odrobiną masła i wypełnić ciastem w ilości ok. 2 cm poniżej krawędzi.

4. Piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C w trybie góra–dół.

5. Serek rozgnieść widelcem z cukrem pudrem i kilkoma czerwonymi owocami jagodowymi. Na każdej muffince zrobić kleks z serka i posypać resztą owoców.

Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania
Clever Baking naczynie do zapiekania