Składniki:

• 250 g gorzkiej czekolady
• 500 ml schłodzonej śmietanki
• 2 jajka
• 4 łyżki likieru pomarańczowego, zamiast niego może być sok pomarańczowy
• 3 pomarańcze
• 2 grejpfruty
• 2 łyżki pistacji
• ewentualnie kakao

Mus czekoladowy z owocami cytrusowymi

Dla 4–6 osób
Czas przygotowania: 35 min + 3 godziny chłodzenia

Przygotowanie:

1. Czekoladę posiekać i stopić w misce nad ciepłą kąpielą wodną, często mieszając. Zwrócić uwagę, żeby woda nie była za gorąca, powinna mieć temperaturę ok. 50°C.

2. W tym czasie ubić śmietankę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania. Nie ubijać śmietanki za długo, po ubiciu powinna mieć kremową konsystencję. Bitą śmietanę wstawić do lodówki.

3. Jajka ubijać mikserem przez ok. 5 min na puszystą masę nad gorącą, lecz nie gotującą się kąpielą wodną, aż lekko zgęstnieją.

4. Płynną czekoladę wymieszać trzepaczką z jajkami, dodać śmietankę i doprawić mus likierem pomarańczowym. Mus przełożyć do miski lub zakręcanego pojemnika i wstawić pod przykryciem do lodówki na min. 3 godziny.

5. Pomarańcze i grejpfruty obrać nożem, obcinając również białą skórkę. Owoce pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Pistacje posiekać.

6. Plasterki cytrusów ułożyć na talerzu. Łyżkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wytrzeć do sucha i nabrać nią porcję musu czekoladowego. Na owocach ułożyć porcje musu, posypać pistacjami i ewentualnie kakao i natychmiast podawać.