Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
• 500 g mieszanych i oczyszczonych owoców jagodowych (malin, truskawek, porzeczek)
• 300 g obranych pomidorów
• 2 łyżki siekanych szalotek
• 1 łyżeczka siekanego imbiru
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
• 50 ml octu jabłkowego
• 50 g cukru trzcinowego
• szczypta cynamonu
• sól i pieprz

Keczup owocowy

Przygotowanie:

1. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojone szalotki i poddusić. Dodać owoce i wszystkie pozostałe składniki i gotować bez przykrywki przez ok. 20 minut do uzyskania gęstej konsystencji.

2. Mus owocowo-pomidorowy rozetrzeć na gładkie purée i doprawić solą i pieprzem. Gorącym keczupem napełnić butelki.


Składniki

Czas przygotowania: ok. 5 minut
• 2 łodyżki rozmarynu
• 1 łodyga tymianku
• 1 mała czerwona chili
• 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku
• 250 ml oliwy z oliwek

Oliwa ziołowa

1. Wszystkie składniki umieścić w butelce i zalać oliwą z oliwek. Zostawić na kilka godzin do naciągnięcia.


Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
• 1 puszka sardeli (145 g)
• 30 g czarnych oliwek bez pestek
• 2 łyżki małych kaparów
• starta skórka z połowy biocytryny
• 100 ml oliwy z oliwek
• 1 mała papryka pepperoni
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki siekanej gładkiej pietruszki
• 1 łyżeczka siekanej bazylii
• sól morska
• pieprz mielony

Oliwa z dodatkiem sardeli i kaparów

1. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Sardele osączyć i razem z pepperoni i oliwkami pokroić na małe kawałki. Następnie wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami.

2. Doprawić do smaku solą i pieprzem.