Składniki

1 kg świeżej ośmiornicy
• 1 l wody
• 300 ml białego wina
• 3-4 liście laurowe
• 1 pęczek pietruszki (wystarczą łodygi)
• 3-4 ząbki czosnku
• sól

Ośmiornica w oliwie

Przygotowanie:

1. Ośmiornicę starannie umyć w zimnej wodzie. Usunąć szczęki przypominające ząb, które znajdują się w otworze na spodniej stronie. W tym celu należy je wypchnąć palcem od przeciwnej strony. Wyciąć również oczy, ponieważ są niejadalne.

2. W garnku podgrzać wodę z winem i dodać sól, listek laurowy, czosnek i pietruszkę. Do gotującego się wywaru włożyć ośmiornicę i gotować na małym ogniu pod przykrywką przez 50 minut.

3. Przed grillowaniem lub pieczeniem ośmiornicę ostudzić.

Przed grillowaniem polecamy skropić ośmiornicę odrobiną oliwy z czosnkiem i chili lub oliwą ziołową „Binicomprat”.Podawać z cząstkami cytryny, świeżym chlebem, pomidorami i oliwą.