Składniki

1 kg świeżej ośmiornicy
• 1 l wody
• 300 ml białego wina
• 3-4 liście laurowe
• 1 pęczek pietruszki (wystarczą łodygi)
• 3-4 ząbki czosnku
• sól

Ośmiornica w oliwie

Przygotowanie:

1. Ośmiornicę starannie umyć w zimnej wodzie. Usunąć szczęki przypominające ząb, które znajdują się w otworze na spodniej stronie. W tym celu należy je wypchnąć palcem od przeciwnej strony. Wyciąć również oczy, ponieważ są niejadalne.

2. W garnku podgrzać wodę z winem i dodać sól, listek laurowy, czosnek i pietruszkę. Do gotującego się wywaru włożyć ośmiornicę i gotować na małym ogniu pod przykrywką przez 50 minut.

3. Przed grillowaniem lub pieczeniem ośmiornicę ostudzić.

Przed grillowaniem polecamy skropić ośmiornicę odrobiną oliwy z czosnkiem i chili lub oliwą ziołową „Binicomprat”.Podawać z cząstkami cytryny, świeżym chlebem, pomidorami i oliwą.

Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original półmisek
Artesano Original półmisek
Artesano Original półmisek
Artesano Original pokrywka do miski do sałatek ø 24 cm
Artesano Original pokrywka do miski do sałatek ø 24 cm
Artesano Original pokrywka do miski do sałatek ø 24 cm